Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mezi řepkou - úterý 6.5.2014

 Po včerejší zkušební jízdě je potřeba se zase vrhnout do plného tréninku, tak si dneska dáme něco delšího. Plán je udělat aspoň klasickej okruh kolem Točníku a aby to hodilo alespoň 50 km. Počasí přeje, podmínky taky, tak proč nevyrazit. Takové obyčejné úterý, polojasné až oblačné počasí a hlavně dusno.

 S chutí se pouštím do hltání kilometrů na milované silnici. Po prvních metrech zjišťuju, že po včerejší jízdě pěkně bolí prdel, no snad se to zlepší cestou, uvidíme. Lítá spousta hmyzu, tak se po švihu zřejmě vrátim i najedenej :-). Vane slabej jižní vítr a je fakt dusno, potim se jako prase, uplně ze mě teče sulc jak z opečenýho buřta. Docela to jede, kochám se krajinou, která se zdá dvoubarevná s převažující sytou žlutou. Ano, řepkou osetá pole kýčovitě tvoří fotogenickou krajinou, ale hlavně smrdí po celém okolí. Za chvíli neporoste asi na polích nic jinýho než řepka a solární panely.

img_7928.jpg

V údolí vpravo od orla se nachází Hředle, malebná to obec.

img_7931.jpg

Období májů, dříve vyhrazeno k pořádání Šumava Tour. Letos by stejně ani na jeden termín úplně nevyšlo počasí...

 Jedu si na uplnou pohodu a dá se říct na šneka. Vychutnávám si návrat na kolo po více jak měsíční pauze. Jen natrénovat na ty Doksy, ale to půjde.

img_7934.jpg

A už se stoupá do Bzové, dostávám se na výškovou úroveň hradu Točník. A všude smrdí žlutý pole.

 img_7935.jpg

Žebrák

 img_7937.jpg

Kousek za Bzovou už je hrad pode mnou.

img_7938.jpg

Ještě pohled na obec Žebrák a za ní hřeben brdského kopce Plešivce.

 Dostal jsem takovej nápad. Některou z prvních jízd jsem si hrál s myšlenkou pokusit se vyjet kopec Velíz. To ale nebylo natrénováno, tak jsem si netroufnul. Teď sice zase neni natrénováno, ale zatim je to brnkačka, tak bych si jízdu rád okořenil. No uvidím za pár kilometrů jak na tom budu.

img_7941.jpg

Krásně se silnička vine.

Dneska je to taková klidná jízda, po chvilce konečně za sebou definitivně nechávám řepková pole a vjíždim do lesa. To je balzám na duši. U cesty už kvetou lesní jahody, všude tu řvou ptáci a je klid a mír. Po tý dlouhý cyklopauze si to hodně vychutnávám. Ani to netrvá moc dlouho a přehoupnu se přes kopec a začnu sjezd ke Kublovu.

img_7950.jpg

A je to tady. Nevinně vyhlížející kopec Velíz.

 Jsem zvědavej co mě čeká. V klidu projedu Kublov a když začne stoupání, dávám pozor abych se moc nezadejchal. To se mi nedaří, po pár metrech musím stoupnout a že to zkusím vlastní vahou. Chvilku to jde, ale rychlost leze dolu, pumpa už buší celkem silně. Sednout si nejde, protože bych zastavil. Jedu na pětadvácu a rychlost někde kolem 8 km/h. Silnice se ještě zvedne, zajíždim do lesa a furt rovně čistě proti vrstevnici. Je zvláštní jak funguje, teda spíš nefunguje psychika. Jediná myšlenka, která se dere ven je ta, že zastavím, slezu a odpočinu. Těžko to přemáhám, rvu za řidítka, protože vlastní vahou to už dávno nejede. A pozor, jedu rychlostí 4,5 - 5,5 km/h, víc to opravdu nejde. Sotva převaluju řetěz přes důchodce a stěží dostávám nohy do horní úvratě. Už nestíhám dejchat, plíce asi vybleju... Je to "jen" 850 metrů vzdálenosti, ale je to nekonečný. Čas jsem si nestopnul, ale je to věčnost. Na týhle vzdálenosti to dělá 130 výškových metrů a to je kamarádi Plašáci, 15 kurevskejch procent průměrnýho stoupání! Kleju, že jsem se na to nevysral. Ale zdolal jsem, nahoře zastavil a chvilku rozdejchával. Snažil jsem se představit si kopec Romanov na Doksech, tam to bude stejný utrpení.

img_7963.jpg

Odpočinutí na vrcholu kopce.

 Tak tenhle kopec mě dost vyškolil a znechutil mi myšlenky na nějaký závodění. Ale na druhou stranu to bylo možná přesně to, co mi pomůže vyhrát Doksy ;-). Zbytek cesty domů to rozdejchávám, naštěstí už je to převážně dolů, ale nohy bolely, plíce bolely, prdel bolela, všechno bolelo. Cyklistika bolí, hlavně když se netrénuje. A jet bez tréninku Doksy, to je sebevražda. Buď ještě něco najedu, nebo vzdám. Ale nevzdám se jen tak, zatím živim myšlenku, že letošní Doksy vyhraju. A jak jste na tom vy, Plašáci?

schranka01.jpg

Klasická moje trasa, tentokráte s přilepšením o vrch Velíz.

schranka02.jpg

schranka03.jpg

Tady je přesně znát terén kopce, přesně proti vrstevnici :-).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

jedes doksy nebo delas ridice :-)

Pavel,16. 5. 2014 0:34

Člověče, to sem nečekal ale z dnešního hovoru jsem tušil nějakou kulišárnu. Já dal dneska a vyjížděl jsem až ve 20:15 asi a světlo je už skoro do půl desátý - paráda. Přišel novej Polar a tak musím pracovně koumat jeho funkce na kole :-) Po dnešním švihu mi hlásí, že mám 1 den a 5 hodin vyčkat, než se pustím do dalšího trénování. Jak jsem říkal, Doksy jedu na 3:15 až 3:30 a od startu to nervu....radši pojedu na klid abych dojel a vyjel Romanov.

Pekne

Petr,15. 5. 2014 21:56

Ahoj ahoj,

tak koukam ze jsen nejak zaspal. Ale, je dobre, ze jsi to nezabalil, skoda jen ze ted jdu o vikendu do prace. Budu se do toho muset vrhnout pristi tyden. Uz jen 14 dni.